Skådespelaren Johannes Brosts begravning i Hedvig Eleonora kyrka. Kistan bärs ut av bland annat Tommy Körberg och Kjell Bergqvist. Foto: Sören Andersson/TT

Vännerna tog farväl av Johannes Brost

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlades Johannes Brost familj och vänner i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm för att ta farväl av den folkkäre skådespelaren som avled tidigare i år.

På plats var bland andra Tommy Körberg som framförde Joni Mitchells ”Both sides now” under ceremonin.

Han beskriver ceremonin i stort som stillsam ”på ett bra sätt” och inte för lång.

Johannes Brost 1946-2018

– Det var bra och fint att säga farväl till den där ”ravaillacen”, säger han till TT.

Körberg, som var med och bar ut kistan ur kyrkan tillsammans med bland andra Kjell Bergqvist, kommer att minnas sin vän och kollega som ”en godhjärtad slarver”.

– Han var väldigt charmig och hade många fina sidor. Han hade ett socialt patos som jag tycker kom fram när han gjorde Allan Edwalls ”Limpan” på Martina Montelius teater Brunnsgatan. Det var väldigt bra! Han har alltid haft det, men jag tror att den där Joker-figuren förstörde lite grann för honom, lite för länge i hans liv.

Johannes Brost föddes i Stockholm, men tillbringade en stor del av sina ungdomsår i Malmö. Han avled den 4 januari efter en tids kamp mot cancer, 71 år gammal.

Johannes Brost var hedersmedborgare i Laholm kommer att ligga begravd på kyrkogården i Veinge, utanför Laholm, där också hans mamma är begravd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johannes Brost 1946-2018

Mer i ämnet