Vansinnesfärd genom Österlen: ”Nu ska vi jaga guldtjyvar!”

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på guldtjuvarna gick i hög hastighet genom byarna på Österlen.

– Nu är vi i Sankt Olof och de nästan flyger, säger passageraren när bilen dunsar ner efter en vägbula i byn.

Biljakten dokumenterades av en kamera på bilens instrumentbräda.

Det var den 17 oktober som en man i 60-årsåldern i Löderup fick besök av två män. Mannen hade lagt ut en annons på Blocket om guldsmycken för 25 000 kronor och besökarna var intresserade av att köpa.

Men istället för att betala, tog männen guldet och körde iväg. Det som sedan händer är dokumenterat på video.

För just då kommer en annan man i 50-årsåldern körande i sin bil, utrustad med en kamera på instrumentbrädan. När guldets rättmätige ägare förklarar att han blivit bestulen och att tjuvarna är på väg bort i en silverfärgad bil, kommer svaret snabbt:

-Hoppa in då. Nu ska vi jaga guldtjyvar!

Har polisen i telefonen

SVT Nyheter har tagit del av videon som visar biljakten som går i flera mil genom Österlen, från Löderup i söder till Fågeltofta i norr. De två männen i den efterföljande bilen har hela tiden kontakt med polisen via telefon.

– De är riktigt vårdslösa i trafiken nu. De gör vansinnesomkörningar, hörs passageraren säga medan de följer efter i hög hastighet.

På onsdagen står de två misstänkta guldtjuvarna inför rätta i Ystadstingsrätt. Åtalspunkterna är bland annat stöld, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

De båda personerna som jagar efter tjuvarna är inte misstänkta för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.