Maria Dexborg är nyvald ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Foto: pressbild

Vänsterpartiets nya ordförande i Malmö tidigare dömd för brott

Uppdaterad
Publicerad

Maria Dexborg valdes i helgen till ny ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Förra året dömdes hon för brott mot ordningslagen, men hon tror inte att domen kommer att påverka allmänhetens förtroende för det parti hon företräder.

Under lördagen valdes Maria Dexborg på ett digitalt årsmöte till ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Hon efterträder Richard Olsson, och var den enda som nominerats till posten.

– Den roll som jag har antagit nu är att kunna bredda ännu mer i representation och kunna vara en förebild för andra, säger Maria Dexborg.

Maria Dexborg är av Vänsterpartiet utsedd nämndeman i hovrätten över Skåne och Blekinge, men saknar uppdrag som förtroendevald i Malmö kommun.

Arrangerade kulturfestival utan tillstånd

I september 2020 dömdes Maria Dexborg till 30 dagsböter på sammanlagt 9300 kronor för brott mot ordningslagen.

I egenskap av representant för föreningen Afrosvenskarnas forum för rättvisa var hon med och ordnade en kulturfestival i Folkets park i Malmö under 2018, som inte hade polistillstånd.

Enligt Malmö tingsrätts dom hade Maria Dexborg visserligen sökt tillstånd, men detta hade inte beviljats innan festivalen startat och därför skulle hon dömas till ansvar.

Maria Dexborg menar att ansvarsfördelningen mellan de olika arrangörerna varit oklar och att hon inte har agerat med avsikt att begå nåt brott. Hon har inte överklagat domen.

Tror du att allmänhetens förtroende för ditt parti kan skadas av att du är dömd för ett brott som gett dagsböter?

– Jag hoppas verkligen inte det, säger Maria Dexborg.

Berättade själv

Maria Dexborg har själv berättat om rättsprocessen i sociala medier. Flera förtroendevalda för Vänsterpartiet närvarade vid rättgången. Men hon ifrågasätter att SVT Nyheter Skåne väljer att berätta om det brott hon är dömd för.

– Jag vet inte riktigt vart du vill komma med intervjun här. Är det för att när vi för första gången har valt en transnationellt rasifierad kvinna till Vänsterpartiet Malmö, vill media då lyfta fram mig som en sämre representant än andra representanter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer