Foto: TT/Stina Stjernkvist

Var fjärde kvinna på Lunds universitet har sextrakasserats

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde kvinna på Lunds universitet har någon gång blivit sextrakasserad. Det visar en ny undersökning som universitetet nu presenterar. Men få väljer att anmäla. Många är oroliga för vilka konsekvenser en anmälan kan få.

Lunds universitet har frågat både anställda och studenter om de har blivit trakasserade sexuellt under sin tid på lärosätet.

Av de anställda svarade var fjärde kvinna och sju procent av männen att de blivit utsatta. I de allra flesta fallen var förövaren en annan anställd. Två tredjedelar av trakasserierna har skett i universitetets lokaler och 28 procent i samband med andra aktiviteter som har samband med arbetet.

– Detta är väldigt allvarligt och det är viktigt att understryka att vi har nolltolerans här vid universitet när det kommer till sexuella trakasserier, säger Anette Agardh, projketledare för Tellus.

Andra studenter

Av studenterna uppgav 27 procent av kvinnorna och elva procent av männen att de trakasserats sexuellt. I över 80 procent av fallen var förövaren en annan student. Två tredjedelar av händelserna skedde i studiesociala sammanhang, en fjärdedel i universitetets lokaler.

Av de som trakasserats är det väldigt få som anmäler. Antalet registrerade anmälningar ligger långt under undersökningens resultat.  Flera av de utsatta – både studenter och anställda – säger i undersökningen att de är svårt att veta när det är befogat att göra en anmälan. Många är också oroliga för vilka konsekvenser det får om man anmäler. En del är till exempel rädda för att inte bli trodda eller att de interna maktstrukturerna på universitetet skulle kunna påverka hanteringen.

Chefer behöver mer stöd

Chefer på olika nivåer vill ha mer stöd och hjälp för att kunna hantera ärenden som rör sexuella trakasserier.

– Om sexuella trakasserier inte hanteras korrekt och förekomsten inte synliggörs, riskerar detta att bli svårlösta arbetsmiljöproblem eller problem i studiemiljön som kan leda till psykisk ohälsa eller att anställda eller studenter väljer att lämna Lunds universitet, säger Anette Agardh som är projektledare för undersökningen och professor i global hälsa.

Nu kommer projektgruppen att arbeta fram en handlingsplan för de åtgärder som behöver implementeras vid universitetet för att förhindra och förebygga sexuella trakasserier.

Tellusenkäten

Undersökningen startade 2018 och har gjorts i flera delar som bestått av enkäter, individuella intervjuer och gruppsamtal. Undersökningen har riktat sig till studenter, doktorander och anställda.

Drygt 2 700 anställda och 9 700 anställda har svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 32 respektive 32 procent. Det som presenteras nu är de första övergripande resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.