Foto: Johan Nilsson/TT

Var fjärde skåning prioriterad att få vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Riskgrupper och vårdpersonal kommer att stå först i kön till vaccinering när den kommer igång, mest troligt i början av nästa år. Totalt rör det sig om fler än 300 000 personer som ska få två doser var.

Vaccinationerna kommer  att genomföras på vårdcentraler för äldre och andra riskgrupper. För de anställda kommer det att organiseras i samarbete med arbetsgivarna. I ett första skede kommer nästan var fjärde av Skånes knappt 1,4 miljoner innevånare att bli aktuella för vaccinering.

Enligt Region Skånes beräkningar handlar det om 199 000 personer som är äldre än 70 år, 70000 som tillhör någon annan riskgrupp och 63000 som jobbar i kommunal omsorg eller inom hälso- och sjukvård. Hur snabbt det kommer att gå beror på när regionen får tillgång till vaccin.

– Vi kommer att vara beredda, det ska inte hänga på oss, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.