Rigshospitalet i Köpenhamn. Drygt 5 000 danska sjuksköterskor gick ut i strejk på lördagen. Arkivbild. Foto: Ritzau/TT

Var tionde dansk sjuksköterska i strejk

Uppdaterad
Publicerad

5300 danska sjuksköterskor gick ut i strejk på lördagsmorgonen. De har inte kunnat nå en överenskommelse med arbetsgivarsidan om högre löner.

– Det är det enda sättet vi kan sätta ytterligare press på arbetsgivarna, som pressar sjuksköterskorna hårt i vardagen, säger Grete Christensen, ordförande för det danska sjuksköterskefacket DSR.

Den danska sjuksköterskestrejken kommer inte att omfatta cancervård, barn och psykiatri. Inte heller coronavården. Frågan huruvida det är en lämplig tidpunkt att strejka under en nationell hälsokris har tagits upp.

– Vi har diskuterat detta, men jag måste säga att corona och sjuksköterskornas roll i vården av coronapatienterna är en bidragande orsak till att vi står där vi står.

Stödpartier till S stöttar

Den danska S-regeringens stödpartier SF och Enhetslistan, liksom Dansk Folkeparti, har uttryckt stöd för sjuksköterskornas krav. Partierna anser att det krävs politiska åtgärder för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.

I likhet med sjuksköterskorna kritiserar de tre partierna 1969 års tjänstemannareform för att ha lett till låga löner i kvinnodominerade yrken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer