Carl-Magnus Boden är medicinskt ansvarig på Aleris Obesitas. Han är kritisk mot att fetmakirurgin trängs undan. Foto: Anton Hansson

Varannan svensk överviktig – men fetmakirurgin minskar

Uppdaterad
Publicerad

Fetmakirurgi kan vara det enda alternativet för kraftigt överviktiga personer som vill få ett normalt liv och undvika följdsjukdomar, det menar medicinskt ansvarig på Aleris specialistvård i Malmö. Men trots det minskar antalet operationer stadigt.

– För de allra flesta personer som är överviktiga fungerar inte bantning, utan de går upp igen efter ett tag. Det har biologiska orsaker; vid övervikt bildas hormon som inte försvinner trots att man svälter sig. För dessa personer är kirurgi den i nuläget enda chansen att få ett normalt liv, säger Carl-Magnus Brodén, medicinskt ansvarig på Aleris Specialistvård i Malmö.

Obesitaskirurgi, där gastric bypass eller gastric sleeve tillhör de absolut vanligaste ingreppen, innebär förenklat att man kirurgiskt kopplar förbi delar av magsäck eller tarm.

Dessa typer av ingrepp såg en kraftig ökning i slutet av 2000-talet. År 2011 utfördes omkring 8 600 operationer, men har sedan dess minskat i omfattning. 2017 gjordes omkring 5 300.

Flera orsaker bakom minskning

Att antalet operationer minskar har flera anledningar. En av de huvudsakliga orsakerna är bristen på personal- och vårdplatser.

– Planerade ingrepp som kräver en vårdplats och en övernattning prioriteras bort mot exempelvis canceringrepp, säger Carl-Magnus Brodén.

Sven Oredsson, chef för enheten för kunskapsstyrning på Region Skåne, bekräftar att så är fallet. Dessutom menar båda att det även finns en kunskapslucka bland vårdpersonal när det kommer till fetma och fetmakirurgi.

– Det kan innebära att patienter i behov av kirurgi inte får den hjälp de behöver, säger Sven Oredsson.

Efterlyser nationella riktlinjer

En annan svårighet är att det inte finns några nationella riktlinjer för vad som krävs för att en patient ska få genomgå fetmakirurgi. Riktlinjerna kan därför skilja sig mellan olika region och landsting.

– Avsaknaden av nationella riktlinjer bidrar till en förvirring både hos patienter och hos vården. Därför hade det varit önskvärt med nationella riktlinjer och kriterier på det här området, säger Sven Oredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.