Hudkliniken på SUS i Lund har fått nya operationssalar. Foto: Andreas Irebring/SVT

Så kortades väntetiderna till hudcanceroperation i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hudcancerpatienter i Sverige ökar. För att möta utvecklingen har Universitetssjukhuset i Lund investerat i fler och större operationsrum, vilket har gett resultat. Nu är kön borta.

De senaste åren har antalet fall av hudcancer i Sverige ökat. Vanligast är basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom.

För att möta den utvecklingen har hudsjukvården på Skånes universitetssjukhus i Lund investerat i nya och fler operationssalar, laboratorium och en större tumörmottagning.

Bättre och fler lokaler har lett till bättre vård

På Sus i Lund har man tidigare haft en för liten yta för att hinna operera tillräckligt många patienter med hudcancer i takt med ökningen, och bristande förutsättningar för att kunna hålla hygienen.

– Tidigare har vi haft två små mörka rum med dålig ventilation och vi hade svårt med hygienen, något vi fick kritik för varje år, säger Gustav Christensen, överläkare på Sus i Lund.

De nya operationsrummen är fler och betydligt större. Dessutom finns ett integrerat laboratorium där den bortopererade cancertumören hos basalcellscancerpatienter kan analyseras direkt, medan patienten väntar för att se om all skadad vävnad tagits bort. Vid behov kan patienten opereras på nytt samma dag.

Basalcellscancer är en typ av cancer som växer aggressivt i ansiktsregionen.

– Vi har redan sett effekter. Jämförbar period under hösten 2019, jämfört med 2018 så opererade vi 20 procent mer och vi har ingen kö, utöver det mål vi har satt, säger Gustav Christensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.