Vargforskaren: Sannolikt med skånska vargvalpar i vår

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vargforskaren Olof Liberg är sannolikheten stor att det skånska vargparet får valpar i vår. 

– Det vore konstigt om det inte blir så. Brunsten börjar snart och de här två vargarna verkar ha bestämt sig för varandra, säger Olof Liberg, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Vargar parar sig i februari-mars och valparna föds efter 63 dygn. Samtidigt tror Olof Liberg att det förr eller senare kommer att beslutas om skyddsjakt på de skånska vargarna.

– Det mest troliga scenariot är att vargarna får valpar nu i vår men att de börjar ta får i så stor utsträckning att det beslutas om skyddsjakt på dem.

– Vad länsstyrelsen än beslutar så kommer det bli folkstorm, säger Liberg.

”Plats för 6-7 revir i Skåne”

När vargvalpar är runt ett år gamla brukar de lämna sina föräldrar. Sönerna vandrar iväg och letar honor på annat håll medan döttrarna kan bilda egna revir nära föräldrarna och vänta på att en passande hane kommer förbi.

Skåne skulle kunna få flera vargrevir på sikt.

– Rent biologiskt skulle det få plats med 6-7 revir i Skåne, säger Olof Liberg och nämner Romeleåsen, Söderåsen och västra delen av Linderödsåsen som alternativa platser.

– Men så lär det aldrig bli. Den mest sannolika utvecklingen är tyvärr att vargarna ryker, tillägger Liberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.