Bilden är tagen från ett tillfälle i februari när varghannen syntes till i Tyringe. Foto: Katja Gummesson

Varghannen visade sig vara en långväga gäst

Publicerad

Den varghanne som syntes till i mellersta Skåne i början av februari i år visade sig komma från gränstrakterna mellan Värmland och Norge. Inte alls ovanligt när de söker en hona, säger David Börjesson, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Den varghanne som i början av februari i år syntes till i mellersta Skåne visade sig vara en långväga gäst.

Ett av de spillningsprover som Länsstyrelse skickade in för dna-analys till Grimsö viltskadecenter visade nämligen att vargen härstammar från reviret Juvberget, som ligger i gränstrakterna mellan Värmland och Norge.

Tradition att vargar vandrar söderut

Det var alltså i början av februari i år som det kom in rapporter om att en varg synts till i mellersta Skåne, bland annat i trakterna av Hästveda, Åstorp och Klippan.

Enligt David Börjesson, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen, är det mer eller mindre tradition att vargar vandrar så långt söderut som till Skåne.

– Unga varghannar som blir utstötta från sin flock kan behöva vandra långt för att hitta en hona att bilda par med. Jag tänker mig att den rör sig norrut nu. Det brukar vara det normala, säger David Börjesson.

Oftast är det unga hanar som sticker iväg. Han tror att så är fallet med den här vargen också.

– De första DNA-proven på den här vargen kommer från 2017. Innan dess finns inget dokumenterat.

DNA-prov visar på att samma varg hade i slutet av januari vägarna förbi Kalmar län också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.