Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag tror jag talar för alla restaurangägare i hela Sverige när jag säger att vi verkligen behöver all hjälp vi kan få”, säger Sadoo Iskandarani. Foto: Fanny Berg

Restaurangägaren: ”Rabatt på hyran kan rädda en anställning”

Publicerad

Att få rabatt på hyran och stöd från sin hyresvärd har underlättat för restaurang Laziza i Malmö. Och det ekonomiska stödet har säkrat personalens anställningar.

För att få stöd för att kunna betala sin hyra har utsatta branscher, som till exempel restauranger och butiker, kunnat ansöka om stöd hos sina hyrevärdar.

– Det har hjälpt oss. Varje rabatt kan innebära att en person har kunnat jobba kvar, säger Sadoo Iskandarani, restaurangägare.

Fick ekonomiskt stöd

Sadoo Iskandaranis restaurang fick snabbt hjälp av sin hyresvärd på olika sätt – bland annat med hyressänkningar. Och efter att han som hyresgäst fått ekonomiskt stöd hos sin hyresvärd så är det i sin tur hyresvärdens uppgift att söka statligt bosstadstöd.

– Vi har haft ungefär 200 hyresgäster i utsatta branscher som ansökt om stöd hos oss. Och vi har totalt sett gjort hyreslättnader till ett värde av 14 miljoner och av dessa har vi kunnat söka statligt stöd för tre miljoner kronor, säger Ulrika Hallengren, vd på fastighetsbolaget Whilborgs.

”Finns hyresvärdar som vägrar hjälpa till”

Hon betonar att det är hyresgästen som ska ha stödet och att de som hyresvärd endast är en mellanhand.

– Det kan ju vara så att olika hyresvärdar hanterar detta på olika sätt och det kan ju slå olika för hyresgäster, säger hon.

Sadoo Iskandaranis äger två restauranger i Malmö och har fått hyresstöd vid båda lokalerna via de olika hyresvärdarna.

– Men jag har kollegor i branschen där hyresvärden vägrat ge rabatt på hyran. Egentligen hade det varit enklare om vi sökt det själva – det är vi som behöver det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer