Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följd med ner i bergtäkten i Södra Sandby och hör om maskinen i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Här rullar världens första fordon i fossilfritt stål

Publicerad

Världens första fordon i fossilfritt stål, en dumper, avtäcktes tidigare i somras på klimatkonferensen i Stockholm. Nu är den på plats och lastar sten, grus och asfalt i en bergstäkt i Södra Sandby i Lund.

– Vi visar att det går och att den är på riktigt i täkten, säger Ylva Lagesson som är affärsområdeschef på NCC Industry som driver täkten i Södra Sandby.

I veckan ordnades pressvisning när dumpern väl kommit på plats och även Volvo CE:s vd Melker Jernberg var på plats för att se fordonet i sin rätta miljö.

– I stålindustrin har det tidigare inte varit möjligt att göra fossilfritt stål, åtminstone har det inte varit någon som trott på det, säger han.

Fler på gång

Enligt Melker Jernberg kommer det inte dröja länge tills nästa fordon av fossilfritt stål kan vara i drift.

– Flera andra är på gång också, så det gör att hela behovet och samhällsdebatten accelereras. Men det kommer att ta ett antal år innan allt stål är fossilfritt, säger han.

På plats i täkten var även Hanna Strömberg som fått uppdraget att köra dumpern inför den samlade presskåren – i grunden inget särskilt, men med en något annorlunda känsla.

– Det känns lite bättre, säger hon.

I klippet ovan kan du följa med ner i täkten och se fordonet i fossilfritt stål lasta asfalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer