Foto: Danska sjöräddningssällskapet

Stor val har synts i Öresund

Publicerad

Efter att en stor val synts till utanför Dragör i Öresund är det oklart om det rör sig om en knölval eller en sillval. Enligt en expert kan det röra sig om två valar som just nu håller till i danskt-svenskt vatten.

Det var dansk sjöräddning som fick syn på den 10-15 meter långa valen i tisdags eftermiddag, uppger danska Tv2 Lorry. Sjöräddningen lyckades fånga valen på film.

Enligt en expert som Tv2 pratat med rör det sig förmodligen om en sillval, vilket i så fall skulle vara väldigt sällsynt. Valen förekommer regelbundet i danska vatten, men mycket sällan i Öresund. Senast en sillval syntes i Öresund var på 1890-talet. Sillvalen är världens näst största val.

– Öresund är förmodligen inte det bästa stället för en sillval, då det är mycket skeppstrafik. Men de är också anpassningsbara, så även om Öresund kan vara en farlig plats, kan de klara det, säger valexperten Carl Kinze till Tv2 Lorry.

”Rör sig om en knölval”

När SVT Nyheter ringer upp honom på torsdagen har han ändrat uppfattning:

– Första känslan var att det var en sillval. Men vi har fått in fler observationer som tyder på att det snarare rör sig om en knölval. Senast från utanför Grenå på Jyllandskusten, säger Carl Kinze.

Att den observationen är av en knölval säger han sig vara säker på. Däremot huruvida de båda observationerna är av samma individ kan han inte vara 100 procent säker på.

Carl Kinze tror att det kan röra sig om knölvalen Lotta, känd från Finland. Han hoppas nu på bildmaterial från Finland för att kunna identifiera valen.

Knölvalar är inte lika ovanliga i Öresund. Senast arten syntes här var 2014.

– Knölvalen har blivit vanligare i både Öresund och Östersjön. Stora valar över lag har blivit vanligare i både Sverige och Danmark, säger Carl Kinze.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer