Elias Kristensson och Andreas Ehn i labbet. Foto: Elias Kristensson

Världens snabbaste filmkamera skapad av Lundaforskare

Uppdaterad
Publicerad

Två Lundaforskare har uppfunnit ett nytt sätt att filma. Metoden är 500 miljoner gånger så snabb som nutidens snabbaste filmkamera och gör det möjligt att fånga det som tidigare varit omöjligt på film. Som exempelvis ljusets hastighet.

– I en vanlig kamera skulle ljusets färd bara bli som ett streck. Det sker på så snabba hastigheter så det finns inget sätt att se det, men nu går det, säger Elias Kristensson, förbränningsfysiker på Lunds tekniska högskola.

Han har tillsammans med forskarkollegan Andreas Ehn utvecklat den nya filmkameran, och de är först i världen med det.

– När man vanligtvis gör en film så tar en kamera bild efter bild tills det blir en film. Det vi har kommit på är att man kan ta alla filmsekvenserna på en och samma gång, förklarar Elias Kristensson.

För att förstå exakt hur snabbt kameran filmar går det att jämföra med en höghastighetskamera, dessa kan ta hundratusen bilder per sekund och har fram till idag varit snabbast.

Ljusfenomen kan nu bli visualiserade

Den nya kameran kan filma 500 miljoner gånger så snabbt. Vilket gör den till världens snabbaste.

– När de första höghastighetskamerorna började komma var det en väldigt stor grej, bara det att man kunde se ett äpple slås sönder, säger Elias Kristensson.

Med den nya tekniken går det att se långt mer än så. Lundaforskaren nämner kemiska reaktioner, explosioner och ljusfenomen som några exempel på vad vi i framtiden kommer kunna fånga på film.

– Vi har uppfunnit en kamera som ger en inblick i molekylernas värld, det är helt andra tidsskalor än tidigare. För oss var det väldigt stort att kunna filma ljus, säger Elias Kristensson.

Genom att filma händelseförlopp som det mänskliga ögat vanligtvis knappt uppfattar hoppas lundaforskaren att deras uppfinning kan öppna upp en helt ny värld.

– Vi filmar så snabbt att snart finns det inget i naturen som går snabbare. Nu hoppas vi det ska trigga något vetenskapligt intresse, säger han.

Enligt Elias Kristensson är kameran förhållandevis billig att tillverka och skulle kunna finnas tillgänglig inom ett par år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.