Att etablera sig som artist är inte svårt. Att sakna lokalt kontaktnät gör knappast saken lättare.

Världsmusiken möttes i Malmö

Publicerad

Artister från hela världen bjöd under fredagskvällen på gratis musik i Malmö. Bakom konserten, med iranska och afrikanska rytmer, ligger Katapult för mångfald som hjälper utländska artister att etablera sig på den svenska kulturscenen.

-Den här spelningen betyder mycket för mig. Jag har jobbat mycket med musik och nu är jag i Sverige. Jag har nu möjligheten att visa upp den musik jag kan, det funkar bra, säger sångaren José Pereelanga.

José Pereelanga har spelat med en av de mest populära grupperna i Kongo. Kvällens spelning blev av när han kom i kontakt med Katapult för mångfald som hjälper professionella artister från utlandet att etablera sig i Sverige . Det kan röra sig om så enkla saker som att komma kontakt med lokala artistbokare eller stöd för nyinflyttade musiker.

– Det finns så mycket kunskap, musik och fantastiska artister runt om i landet som är mer eller mindre osynliga, säger projektledaren Thuva Härdelin

– Det finns många olika kulturer i Sverige och det betyder mycket att vi kan mötas och blanda musiken, säger José Pereelanga.

Projektet pågår i fyra orter i Sverige och finansieringen kommer bland annat från riksförbundet för folkmusik och dans och arbetsförmedlingen. Artister från länder som Mongoliet och Finland spelar, tillsammans med den klassiskt skolade sångaren Rasoul Jamalkareh från Iran.

– Jag har jobbat på en pizzeria i tio år, men har hela tiden velat jobba med musiken. Det var en överraskning att svenskarna var så nyfikna på min musik, säger Rasoul Jamalkareh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer