– Marie hade en alldeles unik röst i internationell toppklass, säger SVTs musikjournalist Håkan Thörn. Foto: Jenny Lindeborg

Musikjournalisten Håkan Thörn om Marie Fredriksson

Uppdaterad
Publicerad

Genom tiderna har Sverige haft sju listettor på den amerikanska billboardlistan. Marie Fredriksson från Östra Ljungby i Skåne sjunger på fyra av dem. Att sångerskan från Skåne hade en röst av internationell toppklass råder det inga tvivel om.

Musikjournalisten Håkan Thörn på SVT i Malmö hann aldrig träffa Marie Fredriksson personligen. Men i SVT-serien ”Det svenska popundret” har han ändå gestaltat hennes betydelse för den svenska musikexporten.

– Marie hade en alldeles unik röst i internationell toppklass. Att hon sjunger på fyra av de svenska låtar som varit listettor på amerikanska billboard säger en hel del om vad hon har betytt för svensk musik. Vid ett tillfälle har Per Gessle sagt att Marie satte fullskalig färg på hans tidigare svart-vita låtar, säger Håkan Thörn.

Marie Fredriksson gick bort den 9 december. Hon blev 61 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.