Ökad framkomlighet för elever på riksgymnasiet Foto: Edina Halilovic

Så öppnas gatorna för alla – även på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Värmeslingor gör så att centrala Kristianstad blir framkomligt även under vintrarna. Kommunen räknar med att satsningen blir billigare än den traditionella snöröjningen i längden.

– Det är bra, för vi kan komma fram till allt, svarar Milad Elmi, elev på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Kristianstad.

De första värmeslingorna grävdes ner 2011.

Att Riksgymnasiet ligger i staden har inte spelat någon roll i beslutet om att börja använda värmeslingorna. Reaktionerna har enbart varit positiva, enligt Rutger Svensson, arbetschef på C4 teknik, som är ansvarig för installeringen av slingorna. Kostnaden för värmeslingorna blir i längden lägre än kostnaden för traditionell snöröjning med grus och salt. Dessutom slipper man snöröjningen nattetid innan folk börjar ge sig ut på stadens gator.

Minskad kostnad för kommunen

Fördelarna med värmeslingorna är flera; kommunen slipper kostnaden för alla som hade gått och trillat som följd av halkan, affärerna riskerar inte att bli vattenskadade av all slask som annars hade dragits in. Framförallt blir innerstan framkomlig för alla.

– Värmeslingorna har gjort att jag kan ta mig till och från skolan själv på tre minuter även på vintern, säger David Gullberg som bor på ett av Riksgymnasiets elevhem i Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.