Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårsol lockar till utegym Foto: Sara Almosaibi Jasas

Vårsolen lockar till utegym

Uppdaterad
Publicerad
Efter en tid av fysik distans och tråkigt väder är det tätt med folk på Pildammparkens utegym i Malmö under helgen.
– Visst, man är väl ganska nära varandra här också, och man tar på gemensamma ytor, men det är nånting med att vara utomhus som känns tryggare, säger Per Victor Jäder.

Många menar att hanteringen av coronapandemin innebär ett skifte. Kanske kommer de åtgärder som vidtas nu att prägla vårt sätt att leva och vår framtid. Isolering är ett vanligt förekommande ord inom myndigheter och medier, och fysisk (snarare än social) distans är kanske en ny global kultur.

Men en sak är säker. När vårsolen tittar fram efter en tid av både höstrugg och fysisk distans är utegym en självklarhet för många malmöbor.

– Jag tror inte att allt för mycket isolering är bra för den mentala eller den fysiska hälsan, säger Bo Andersson som gymmar utomhus på lördagen.

Vissa gym i Malmö har stängt för att minska smittspridning av covid-19. Men det finns även gym som fortfarande har öppet. Trots detta är det tätt med folk på Pildammsparkens utegym under helgen.

Till vissa träningsredskap är det kö. Det spelas hög musik och atmosfären på utegymmet är på topp.

En kombination av Covid-19-oro och vårsol-glädje

Att människors sätt att tänka präglas av att det finns en allmän risk i vardagen numera, är tydligt när SVT:s reportrar pratar med folk på utegymmet.

– Det är mindre risk utomhus, så vi väljer att träna ute, säger Tuba Turgut och ler samtidigt som hon tränar utomhus tillsammans med kompisen Josefin Engdahl.

 Att endorfiner utlöses i kroppen när man rör på sig och att efterlängtad sol gör en glad är sen gammalt. Folk har alltså respekt för pandemin och dess risker, men folk har också ett behov av att vara lyckliga. Trots att det är tätbefolkat på utegymmet, och trots att man rör på mycket gemensamma ytor, känns det ändå tryggt att vara utomhus enligt Per Viktor Jäder.

– Det känns som att det är högre risk att vara på ett gym. Och att vara på ett gym, ja, du får din motion, men att samtidigt få den här friska luften, solen, det ger så mycket mer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer