Värsta vattenbristen på många år

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen är stor, den värsta på många år. Bevattningsförbud kan hjälpa på kort sikt men i längden krävs nya lösningar, enligt Havs- och vattenmyndigheten som nämner avsaltning av havsvatten, våtmarksrestaurering och helikopterspaning efter dricksvatten. Just det senare kan bli aktuellt i Skåne.

– Förutsättningarna inför sommaren är de värsta på många år. Det kan delvis bero på en naturlig variation, vi hade låga nivåer även på 1970- och 1990-talen. Men det kan också bero på klimatförändringar, säger Bo Thunholm, på Sveriges geologiska undersökning, SGU, till tidningen Hav & Vatten.

Flera kommuner har redan infört bevattningsförbud, bland andra Eksjö, där översvämningar brukar vara det stora hotet inför sommaren. Men redan i december tvingades kommunen införa ett förbud mot att använda kommunalt vatten till annat än dricks-, hygien- och processvatten.

Gotland var först ut med en större anläggning för avsaltning av havsvatten förra sommaren. I år invigs en anläggning på Öland.

Flera kommuner letar också efter dricksvatten genom att använda sig av geologiska helikoptermätningar efter grundvattentäkter. Några ställen som pekas ut och där det kan bli aktuellt är till exempel Kristianstad, Ängelholm och sydvästra Skåne.

– Vi har gjort många förändringar i landskapet som försämrat vattenhållningen och som kan påverka vattenbalansen. Vi har sänkt och reglerat sjöar, dikat ut våtmarker, ökat arealen hårdgjorda ytor och planterat mer och mer träd, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI till Hav & Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.