Foto: Simon Paulin / SvD / TT

”Vårt mål är ett samhälle för alla”

Uppdaterad
Publicerad

HSO Skåne kartlägger nu hur Skåne lever upp till FN:s konvention om de funktionshindrades rättigheter i vardagen.

Konventionskollen ska öka kunskaperna om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Idag lanserar HSO Skåne http://konventionskollen.se, ett testverktyg där skåningar kan undersöka om olika vardagssituationer lever upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

– Vi hoppas att konventionskollen.se ska öka medvetenheten om FN-konventionens innehåll både bland allmänheten och bland företag, organisationer och myndigheter, säger Ted Bergdahl, projektledare på HSO Skåne. i ett pressmeddelande.

Slår larm varje dag

HSO Skåne är en samarbetsorganisation för Skånes funktionshinderrörelse. Varje dag får funktionshinderrörelsen in rapporter om bristande tillgänglighet, diskriminering och svårigheter att fullt ut delta i samhället.

– Vårt mål är ett samhälle för alla. Det allra bästa vore om FN-konventionen blev svensk lag. Men tills vidare får vi göra vad vi kan för att se till att den efterlevs, säger Thomas P Larsson, kanslichef och intressepolitisk talesperson, HSO Skåne.

Syftet är att kartlägga skillnader

Testen i konventionskollen är helt anonyma, men det finns frågor om kön, ålder, bostadsort och eventuell funktionsnedsättning. Syftet är att se om det finns några skillnader i hur konventionen tillämpas i Skåne och om vissa grupper är mer utsatta än andra.

HSO Skåne samlar idag huvuddelen av Skånes funktionshinderorganisationer, som tillsammans organiserar cirka 40 000 medlemmar.

Frågeområden i konventionskollen.se

Tågresa

Restaurang- och krogbesök

Biobesök

Teaterbesök

Arbetsplats

Medlemskap i en organisation

Möjlighet att delta demokratiskt i din kommun

Vårdgivare

Friskvårdsutbudet i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.