Det finns olika sätt att skydda sig mot den starka solen och värmen. Foto: Gunilla Fritze

Våta lakan och vita kläder skyddar mot solen

Publicerad

Det finns bra sätt och mindre bra sätt att stänga ute värmen. Docent Kalev Kuklande på Lunds Tekniska Högskola ger råden att vi ha löst sittande kläder som är ljusa och ta på hatten.

Kalev Kuklane, är docent i temisk miljö, och forskar bland annat på arbetskläder för extrema temperaturer och miljöer.

Hans råd är vi ska ha löst sittande kläder som ventilerar så att svett avdunstar direkt från huden.

Tjajta svarta jeans är inte att rekommendera en dag som denna då plaggets yttemperatur kan stiga över 70 °C. När energin överförs direkt till huden finns risk för första gradens brännskada eller värre, enligt Kalev Kuklane.

Kom ihåg hatten

Vi vi inte sätter på solhatten riskerar hjärnan att bli för varm och vi får värmeslag. Barn, vars huvuden är proportionerligt större än vuxnas, löper större risk. Särskilt spädbarn som inte har utvecklat full svettningskapacitet. En bra hatt har också breda brätten som skyddar rygg och axlar.

Syntet sämre än bomull

Träningskläder är ofta i syntetmaterial som ”andas” och många tror säkert att dessa plagg är bäst när det är varm och svettigt men så är det inte, enligt Kalev Kuklane.

En bomullströja är att föredra som kan suga åt sig vätska, behålla den i relativt stora mängder och avdunsta sakta. Svett som inte hinner avdunsta rinner inte ner under tuffare pass, utan kan fortsätta avdunsta nära kroppen. Det ger kylande effekt och man svettas mindre. 

Drick mycket vatten

Drick mer än vad du är törstig. Din känsla av törst motsvarar inte alltid ditt verkliga vätskebehov. Skogsarbetare, vägarbetare och andra som jobbar utomhus i värmen kan svettas 4-6 liter en sommardag.

Svettas man mycket kan man behöva salttillskott. Med normal svettning och reguljära måltider behöver man inte extra salt – maten brukar innehålla tillräckligt.

Våta lakan kan hjälpa

För den som inte kan sova när det är varmt rekommenderar Kalev Kuklane att man flyttar ner i källaren eller gör som i Indien och hänger upp blöta lakan i rummet och öppna fönsterna.

– Då avdunstar vattnet och kyler luften runt omkring och kroppen behöver inte svettas lika mycket, förklarar Kalev Kuklane.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer