Reparationsarbetet har försvårats av kylan och beräknas vara klart senast klockan 03. Foto: Maria PeterssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vattnet i Eslöv ska kokas till och med tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Eslövsborna tvingas koka sitt dricksvatten till och med tisdag. Först då kan kokrekommendationen dras tillbaka.

Det stora strömavbrottet i Eslöv natten till fredagen orsakade en översvämning som skadade kommunens dricksvattenanläggning.

Matningen till Eslöv fick stängas av under reparationen och akut vattenbrist uppstod.

VA Syd uppmanade via sms invånarna att inte använda vattnet. Totalt omfattades 15.000 hurhåll i centrala Eslöv, Väggarp, Örtofta och Kungshult.

Igång fredagskvällen

Nödvattentankar placerades ut där människor kunde hämta vatten. Vid 20-tiden på fredagen var vattnet på väg tillbaka med hjälp av reservkraft. Men då stod det klart att vattnet måste kokas de resterande tre dygnen.

– Sådana är bestämmelserna när det varit tryckfall i ledningarna. Vi måste ha två godkända provsvar innan vi kan avblåsa kokrekommendationen, säger Eva Kristensson, kommunikatör på VA Syd.

Tidigast på tisdag kan beslut tas om kokrekommendationen kan upphävas, enligt VA Syd på sin hemsida.

”Nästan strid om det”

Vattenbristen fick många konsekvenser för Eslövsborna.
– Jag var i affären och där ville alla få tag på vatten. Det var nästan strid om det. Jag kunde inte koka välling till pojken, så han fick ju somna utan, berättade småbarnspappan Tobias Olsson för SVT Nyheters reporter på  plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer