Den ihållande torkan har gjort att löven redan nu börjat gulna på björk och lind. Foto: Jonas Dagson/TT

Vattenbrist i skånska skogar

Uppdaterad
Publicerad

Träden riskerar att skadas efter den extremt torra våren och sommaren. Blad och barr har på vissa ställen redan fått höstfärger. När trädens motståndskraft försvagas angrips dom lättare av skadedjur.

I Skånes lövskogar finns trädklungor med gula blad som i år trillar av betydligt tidigare än vanligt, enligt Lars Strand som är skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

– Lövträden har fått höstfärger på platser där det är särskilt ont om vatten. Om dessa träd kommer att återhämta sig eller dö kan vi se först i höst eller under våren. Då ser vi om träden inte får nya blad, säger Lars Strand.

Det är framför allt träd som står på grunda jorddjup som lider av vattenbrist. Till exempel ovanpå berg där rötterna inte kan söka sig på djupet.

Risk för angrepp av granbarkborre

I skånska granskogar finns en del barrträd som är missfärgade och bruna. Granar som torkar lär inte klara sig utan riskerar att dö. Granar som inte mår bra riskerar också att angripas av granbarkborre. Normalt sett försvarar sig granar genom att släppa ut koda. Men blir det en massförökning av granbarkborre kan insekterna även börja angripa fullt friska träd.

Skogsägare ska avvakta

Enligt Skogsstyrelsen finns det just nu en tendens av ökat antal angrepp av granbarkborre i norra och nordöstra Skåne, men omfattningen är okänd. Men som skogsägare ska man försöka ta det lugnt.

– Man ska sitta lugn i båten och inte dra förhastade slutsatser. Inte hugga ner skog innan man riktigt vet hur mycket som kommer att överleva och klara sig. Men om man upptäcker träd som är angripna av skadedjur så ska man ta bort träden från skogen så att inte barkborrarna sprids, säger Lars Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.