Foto: Johan Nyholm

Simrishamnsbor drabbade av stor vattenläcka

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen upptäcktes en stor vattenläcka på dricksvattenledningen från Hamnabro vatenverk i Simrishamns kommun. Invånarna uppmanas att minska vattenanvändningen, annars kan vattnet försvinna helt vid midnatt.

– Ledningen har gått sönder och det påverkar alla söder om rörum; Simrishman, Brantevik, Skillinge, Mälarhusen bland annat. För tillfället har de vatten men inte så länge till om det håller på med samma stora uttag, säger Johan Nyholm , rörnätschef Simrishamns kommun.

På torsdagen gick kommunen ut via sms och vädjade invånarna om att vara sparsamma med vattnet. ”Vatten får bara användas för de viktigaste hushållsbehoven, men inte t.ex. för att köra tvättmaskinen just nu” skrev de på sin hemsida.

– Efter midnatt är vi utan vatten om man inte minskar uttaget. Vi är på plats här nu och ska lägga en ny ledning som vi hoppas att vi får igång imorgon, säger Johan Nyholm.

KLockan 06.00 på fredagmorgonen meddelade Simrishamn kommun att vattenläckan är lagad men att vattenförbrukningen varit för stor. Boende i Simrishamn tätort uppmanas därför vara fortsatt sparsamma med vattnet.

Personer söder om Rörum i Simrishamns kommunen har just nu dåligt med vatten. Foto: Johan Nyholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.