• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jägareförbundet vill ha allmänhetens hjälp att utrota invasiva vattensköldpaddor. Under 2018 hittades nio exemplar i Skåne. Foto: Henrik Bingsøe, Nobanis

Nu ska vattensköldpaddorna utrotas – hör inte hemma i svensk natur

Uppdaterad
Publicerad

Vattensköldpaddor hör inte hemma i vår natur och är en invasiv art som kan ställa till skada. Nu vill Jägareförbundet uppmuntra allmänheten att hjälpa till att utrota den.

Vattensköldpaddor äter groddjur, fiskrom, insekter och en del växter.  I en liten skala eller som enskilda individer gör de inte så stor skada. Men när de förökar sig och naturen inte är förbered blir det problem.

– Då skapar en invasiv art oreda och obalans i ekosystemet och naturen kan ta skada, säger Fredrik Dahl, projektledare på Svenska Jägareförbundet.

Sedan 2010 har ett trettiotal exemplar rapporterats in i Sverige. Under 2018 hittades 9 stycken i Skåne.

– Och det är långt ifrån alla sköldpaddor som rapporteras in, säger Fredrik Dahl.

Avlivas

De vattensköldpaddor som finns i naturen har rymt eller blivit utsläppta av folk som tröttnat på dem som husdjur. På uppdrag av Naturvårdsverket ska sköldpaddorna nu utrotas.

– Vi kommer att avliva de sköldpaddor som hittas, säger Fredrik Dahl.

Uppmanar till rapportering

Nu vill de ha allmänhetens hjälp till att rapportera in om de ser vattensköldpaddor i naturen.

– Vi vill gärna att folk rapporterar in på www.artportalen.se eller mailar oss på tipsaframmandearter@jagareforbundet.se så att vi lättare kan hitta dem, säger Fredrik Dahl.

Det handlar om....

Vattensköldpaddor (Trachemys scripta), inkluderande tre underarter

* gulbukad

* rödörad

* gulörad

Fakta Mårdhundsprojektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.