Vattnet kan stiga tre meter

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningsrisken är mycket stor i Kristianstad och flera andra skånska städer på grund av klimatförändringar.

Att ha nära till hav och vatten lockar många till att bosätta sig där, men naturens krafter kan förvandla den vackraste idyllen till ett katastrofområde.

Redan om 85 år kan skånska städer översvämmas när havet beräknas stiga en meter. Kristianstad kan till och med få utrymmas i framtiden.

– För Skånes del är det extra problematiskt jämfört med resten av Sverige eftersom vi inte har någon landhöjning. Sedan är Skåne ett av de län som har mest exploaterad yta längs kustzonen, säger Therése Ehrnstén, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Vattnet kan stiga tre meter

Kristianstad som ligger intill Helge å är extra utsatt.  Här är det låglänt och stan har redan drabbats av stora översvämningar. När havet stiger i framtiden så kan Kristianstad dränkas helt. Vid tillfälligt högvatten kan vattnet stiga upp till tre meter.

– Orsaken är att Kristianstad är byggt på översvämningsbar mark, säger Anders Pålsson, brandingenjör på Räddningstjänsten i Kristianstad.

Men kommunen är på sin vakt och bygger totalt en mil skyddsvallar som ska förhindra den stora katastrofen. Byggarbetet har nu kommit ungefär halvvägs.

– Det är en skyddskonstruktion som går ner i marken och upp för att klara högsta möjliga vattenstånd vid värsta läget, säger Anders Pålsson.

Men det är inte säkert att vallarna räcker för att hålla vattnet borta.

– Det är den åtgärden som vi satsar på, men samtidigt får vi vara beredda på att det kan bli översvämmat och att vi måste utrymma. Det måste vi göra om vallarna inte håller, säger Anders Pålsson.

Risk för extremväder ökar

När klimatet förändras inträffar också extremväder allt oftare. Enligt Länsstyrelsen kan Västra Hamnen i Malmö översvämmas när havet stiger en meter, men också när oväntade stormar höjer vattennivån upp till tre meter.

Stormen Sven som drog in över Malmö för två år sedan blev en tankeväckare.

Då steg vattnet och vällde in över Västra hamnen och var också nära att rinna ner i Citytunneln.

– Man hade inte föreställt sig att det kunde hända nu. Det är fullt möjligt att de här extrema händelserna inträffar, säger Tyke Tykesson, stadsbyggnadskontoret i Malmö.

När stadsdelen planerades för mer än tjugo år sedan räknade kommunen inte med den här typen av klimatförändringar. Men barriärer måste byggas för att skydda Malmö i framtiden.

– På den här stenbumlingen vid vattnet kan man tänka sig att man bygger på den successivt. Havsnivåhöjningen är så långsam så att vi ser den inte, det är naturligtvis en risk. Det är stora och svåra frågor och det handlar om ganska mycket pengar, säger Tyke Tykesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.