Vattnet i Osby kan ta slut efter en stor läcka. Foto: TT

Stor vattenläcka i Osby är nu åtgärdad

Uppdaterad
Publicerad
Osbys invånare riskerade att bli utan vatten efter en läcka. På förmiddagen kom larmet om att huvudledningen spruckit.

På onsdagen drabbades Osby av en större vattenläcka. Huvudledningen mellan vattenverket i Maglaröd och Osby tätort började att läcka kraftigt.

– En entreprenör schaktade nära huvudledningen och skadade den. Av misstag grävdes den av utav en grävmaskin, säger Per Fremark, vd Skåne Blekinge Vattentjänst (SBVT).

Bolagets personal arbetade hela dagen med att åtgärda problemet och vid 16-tiden hade läckan lagats.

Vattenproduktionen stoppades

Produktionen i vattenverket fick stoppas medan läckan åtgärdades. Dricksvattnet till ortens invånare togs då istället från ett vattentorn, där vattnet beräknades ta slut på onsdagskvällen.

– Hade vi inte fått stopp på detta, så hade vattnet varit slut vid 19-tiden i Osby tätort. Vi hade mycket tur att huvudledningen inte var jättemycket skadad, säger Per Fremark.

SBVT ber nu invånarna i Osby tätort att vara sparsamma med dricksvattnet de närmaste dygnen för att få upp nivåerna i vattentornet igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer