En vecka med starka känslor. Boende grät när deras bostadsrättsförening ska säljas, 3-årige Tim som ska utvisas upprör. Och många har också engagerat sig i hemlösa Tove som hellre bor på gatan än lämnar sin hund. Foto: SVT/privat

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de stora lokala nyheterna i Skåne i veckan så får du en ny chans här: boende i tårar när Kinesiska muren visades för spekulanter, hemlösa Tove vill inte lämna sin hund och bor på gatan och nytt hopp för 3-årige Tim som hotas av utvisning.

I måndags hade Kronofogden visning för de spekulanter som funderar på att köpa den krisande bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren i Malmö. För en del av de boende brast det när de potentiella köparna gick omkring och tittade. Under torsdagskvällen så verkade det dock som att de boende ska kunna få tillbaka en del av sina investerade pengar efter att MKB lagt ett bud på fastigheten. Amir var en av de boende som vi träffade under visningen i måndags:

Boende i tårar under visningen

Fallet med 3-årige Tim som hotas av utvisning till Nigeria har engagerat många. Tim har bott i familjehem på Österlen i hela sitt liv. Nu finns ett beslut om att han ensam ska utvisas till Nigeria där han aldrig varit och där ingen av hans släktingar vill ta hand om honom. 130 000 har skrivit på en namnlista i protest. Och enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är det inte omöjligt att utvisningen stoppas.

Ett annat fall som väckt känslor och engagemang är hemlösa Tove och hennes hund Kita. Hundar är inte välkomna på härbärgen för hemlösa. Kita är Toves allt och därför väljer hon att sova på gatan i Lund istället för att lämna bort sin hund.

Hemlösa Tove väljer att bo på gatan

I veckan kom också åtal mot 15 personer i Malmös kriminella gängvärld. De är misstänkta för bland annat mord, vapenbrott och stämpling till mord. En av de åtalade är den mördade Karolin Hakims sambo och åklagaren bekräftar att man ser en koppling till det mordet.

Polisen knäckte gängens mordplaner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.