Stor konferens i Malmö om förintelsen, Skåne kan ha fått sin första vargflock och Charlotte och hennes hund attackerades på en vanlig promenad. Där har du några av veckans nyheter. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de stora lokala nyheterna i Skåne i veckan så får du en ny chans här: Rigorös säkerhet under förintelsekonferens i Malmö, 15-åring åtalad för skolattacken i Eslöv och Skåne kan ha fått sin första vargflock.

Största pådraget under veckan orsakade utan tvekan konferensen i Malmö om förintelsen och antisemitism. Även om inte de allra högsta världsledarna var på plats, så var säkerheten rigorös. Polisen slog en järnring kring konferensen och många Malmöbor väntade förgäves på stadsbussarna som ställts in. Statsminister Stefan Löfvén talade och uppmanade deltagarna till handling.

”Judehatet finns kvar i delar av vårt samhälle”

Igår kom åtalet mot den 15-årige pojke som i augusti attackerade en lärare med kniv på Källebergsskolan i Eslöv. Av åtalet framgår det att pojken var inspirerad av skolattacker och massakrer i Sverige och andra delar av världen. Det framgår också att han var maskerad och hade stridsliknande kläder. Pojken själv har tidigare sagt att han var psykotisk när han utförde attacken.

15-åringen åtalas för skolattacken i Eslöv

Skåne har fått sin första vargflock. Jägaren Magnus Hellström har filmat vad som ser ut att vara två vuxna vargar och sex valpar någonstans på Linderödsåsen. Under fredagsförmiddagen bekräftade Länsstyrelsen att det har fötts valpar i reviret.

Jägaren säker på att han såg åtta vargar

För Charlotte Wechlin förvandlades en vanlig promenad i Ystad till en mardröm. En man gav sig på henne och sparkade och slog både henne och hennes hund Arvidh. Och det som hände har satt spår.

Charlotte attackerades under promenad i Ystad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.