Här är ett urval av veckans nyheter i Skåne. Foto: TT/Polisens förundersökning/Tullen

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de stora lokala nyheterna i Skåne i veckan så får du en ny chans här: 15-åringen hade utsett elever han ville döda vid skolattacken i Eslöv, avlivningen av smuggelhundarna stoppad efter överklagan till förvaltningsrätten och skånska kommuner stoppar vindkraftsutbyggnad.

I åtalet mot 15-åringen menar åklagaren att motivet bakom skolattacken i Eslöv var att kränka särskilda folkgrupper.

15-åringens måltavlor: muslimer och prideanhängare

SVT Nyheter Skåne har tagit del av polisens förundersökning om skolattacken i Eslöv den 19 augusti. Den 15-årige misstänkte gärningsmannen direktsände attacken med hjälp av en mobiltelefon monterad på hjälmen. En film som nu används i bevisningen mot honom.

Skolattacken i Eslöv – minut för minut

14 av de 15 hundar som kom till Malmö från Rumänien i mitten av september är fortfarande i livet. Detta efter att länsstyrelsens beslut om avlivning överklagats till förvaltningsrätten som nu ska ta ett slutgiltigt beslut.

Länsveterinären: ”Problemet är att hundarna inte är rabiesvaccinerade”

Regeringen ser vindkraft som en del av energiomställningen för att klara målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Men det kommunala vetot riskerar bromsa omställningen.

Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg: ”Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk”

Sedan 2018 har 18 skjutningar ägt rum i Kristianstad, majoriteten i utsatta områden. Flera gäng har etablerat sig i staden men kommunen har ingen uttalad avhopparverksamhet för dem som vill lämna det kriminella livet bakom sig.

Kristianstad saknar eget avhopparprogram för kriminella, enligt kommunen är det brist på avhoppare.

Sen tonåren har ”Dhamir” rört sig i kriminella kretsar i Malmö. Han hävdar att han kunde tjäna 100 000 kronor i månaden på att sälja narkotika men samtidigt levde han i rädsla och ständig stress. Efter drygt tio år fick han ett straff som förändrade hans liv.

”Nu har jag slutat. Jag lever sämre ekonomiskt nu, men det är värt det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.