Byggnads stämmer polskt företag, dumpat danskt slam upprör och inplastad gurka inte den miljöbov vi tror. Där har du några av veckans nyheter i Skåne. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de lokala nyheterna i Skåne i veckan så får du en ny chans här: Byggnads stämmer polskt bolag i Arbetsdomstolen, Danmark dumpar slam nära svenskt naturområde och därför är den inplastade gurkan ingen miljöbov.

Byggnads anser att det polska företaget Muniak som är verksamt i bland annat Skåne bryter mot kollektivavtalet på en rad punkter. Bland annat genom att betala ut för låga löner. Därför stämmer man nu företaget i Arbetsdomstolen och kräver 25 miljoner kronor.

Byggnads stämmer polskt bolag på 25 miljoner kronor

Danskt slam dumpas nära svenskt naturområde

Bygget av halvön Lynettehom utanför Köpenhamn forsätter och på torsdagen var frågan uppe i den svenska riksdagen. Det handlar om giftigt havsslam som dumpas nära den skyddade havsmiljön utanför Falsterbo.

Dumpat danskt slam upprör

Inplastad gurka ingen miljöbov

Många vill minska sitt klimatavtryck genom att förpackningsbanta. Men tvärtom vad många tror är förpackningar många gånger bra för miljön.

– En inplastad gurka förlänger hållbarheten i flera veckor, säger Katrin Molina-Besch forskare på Förpackningslogistik på LTH i Lund.

Forskaren: Därför är inplastad gurka bättre

Skåning avgjorde handbollsrysare

Från början var han inte ens med i truppen utan satt hemma i soffan och tittade på handbolls-EM. Men covidsmitta gjorde att han fick åka iväg och spela – och som han gjorde det! När det var 15 sekunder kvar av matchen mot Norge var det oavgjort och Sverige måste göra mål på straffen man fått. Då klev 21-årige Valter Chrintz fram och satte den och skickade därmed Sverige till semifinal.

Hemma i Åhus satt pappa Anders och han fick nypa sig i armen för att förstå att det var sant.

”Svårt att sova efter matchen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.