Ingen pandaunge i Köpenhamn i år, misstänkt pedofil sitter häktad i Kristianstad och starka protester mot skyddsvallar i Falsterbo. Här är några av veckans nyheter i Skåne. Foto: Köpenhamns Zoo/TT/SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: chock och förstämning i Kristianstad när barnskötare misstänks för våldtäkt, starka protester i Falsterbo mot planerna på skyddsvallar och oerfarna pandor på Köpenhamns zoo misslyckades med parningen.

I veckan avslöjades det att en man i 50-årsåldern sitter häktad i Kristianstad misstänkt för våldtäkt mot ett barn på en förskola och barnpornografibrott. Mannen har varit anställd som barnskötare i kommunen sedan 2018. Häktningen river upp känslorna extra mycket eftersom det inte är första gången en pedofil upptäckts på kommunens förskolor.

Misstänkt pedofil jobbade på förskola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du se hur förskolor i Kristianstad byggts om sedan 2015. Foto: Privat/SVT

Omdiskuterade skyddsvallar prövas i domstol igen

De omdiskuterade skyddsvallarna på Falsterbonäset prövas just nu i Mark- och miljööverdomstolen. Vallarna fick klartecken för två år sedan, men protesterna har varit starka.

Starka protester mot skyddsvallar vid Falsterbonäset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yvonne Lendrop kan få en skyddsvall utanför grinden Foto: Johan Dernelius SVT

Svårt att hitta barnmorskor till sommaren

Förlossningsverksamheten i Skåne står inför stora utmaningar till sommaren. Det är svårt att hitta barnmorskor som kan bemanna alla pass. Därför erbjuds barnmorskor som jobbar privat 830 kronor i timmen om de går in och jobbar extra på förlossningen inom Region Skåne.

830 kronor i timmen för barnmorskor som jobbar extra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalbristen inom förlossningsverksamheten i Skåne är stor och störst är den i Malmö, enligt Region Skåne. Foto: Johan Nilsson/ TT

Inga pandaungar i år heller på Köpenhamns zoo

Personalen på Zoo i Köpenhamn hade laddat upp ordentligt för att det skulle bli tredje gången gillt för pandorna Mao Sun och Xing Er. Men trots importerat urin och andra förberedelser så blir det ingen unge i år heller. De unga tu visste inte hur de skulle göra...

Oerfarna pandor misslyckades med parningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt personalen på Zoo i Köpenhamn är det svårt att få pandor i fångenskap att föröka sig. Foto: TV2 Lorry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.