SD-politiker avstängd efter uttalande om kvinnomisshandel, vårdcentraler överdiagnostiserar för att få mer pengar och sommarstuga är inte för alla barn. Foto: Trelleborgs kommun/TT/SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: SD-politiker i Trelleborg avstängd efter uttalande om kvinnomisshandel, skånska vårdcentraler överdiagnostiserar för att tjäna mer pengar och barns tillgång till fritidshus skiljer sig stort mellan kommunerna.

”Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna?”, frågade SD-politikern Håkan Lerstorp i talarstolen i kommunfullmäktige i Trelleborg.

Både partikamrater och politiska motståndare rasade mot uttalandet. Lerstorp stängs av och ett uteslutningsärende påbörjas.

SD-politiker stängs av efter kritiserade uttalandet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD-politikern Håkan Lerstorp om kvinnomisshandel: ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?”

Hans partikollega Cecilia Bladh in Zito, kommunstyrelsens ordförande i Hörby, anklagas för att ha betalat svart arbetskraft. Hon hävdar att hon är oskyldig och vägrar svara på frågor om det.

Bladh in Zito: ”Kommer inte att avgå”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kommer inte att ta timeout. Jag har stöd av både SD Hörby och SD Riks, säger Cecilia Bladh in Zito på fullmäktigemötet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ju sjukare patienter desto mer ersättning. Så fungerar ersättningssystemet för Skånes vårdcentraler, men år efter år finns det några vårdcentraler som ställer fler diagnoser än vad som är rimligt och på så vis tjänar pengar på andra vårdcentralers bekostnad.

Överflöd av diagnoser ger klirr i kassan hos vårdcentraler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I artikeln förklarar SVT:s reporter hur för många diagnoser ger oskälig ersättning till vårdcentralerna. Foto: Claudio Bresciani/TT/SVT

Sommarlov i stugan? Nja, så ser det inte ut för alla. Barns tillgång till fritidshus skiljer sig stort mellan kommunerna.

Så många barn har tillgång till sommarstuga i Skåne – Lomma i topp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alicia Nilsson, Miranda Esaiasson Daag och Fillip Tingvold på Tågarpskolan i Burlövs kommun tycker det är viktigt att hitta på roliga saker på lovet. Foto: Knut Bonde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.