Efter 30 år ber Harald Treutiger om ursäkt, för lite mjölk i Skånemejeriers förpackningar och ”Samira” erbjuds köpa ett fejkjobb för att kunna stanna i Sverige. Här har du några av våra nyheter den här veckan. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: ”Samira” erbjuds att köpa ett fejkjobb för att få uppehållstillstånd, Skånemejeriers förpackningar innehåller för lite mjölk och Harald Treutiger ber om ursäkt trettio år efter det stora trolleribråket.

I Skåne säljs fejkade anställningskontrakt som kan användas till att få uppehållstillstånd. SVT Nyheter Skåne har träffat ”Samira”, som flera gånger erbjudits fejkjobb som kostat uppemot en halv miljon kronor.

– Jag hade betalat om jag hade haft råd, berättar hon.

”Samira” erbjuds att köpa fejkjobb för att kunna stanna i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samira” har fått flera erbjudanden om att betala för fejkade anställningskontrakt. Hör mer i videon ovan. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Upp till 1,5 deciliter mjölk har saknats i Skånemejeriers mjölkförpackningar. En av de drabbade är Nina Jansson i Karlstad. Hon äger en restaurang och märkte att pannkakssmeten ständigt blev för tjock.

För lite mjölk i Skånemejeriers förpackningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restuarangägaren Nina Jansson började att mäta mängden mjölk i sina förpackningar. Foto: Nina Jansson/privat

Den invasiva vandrarmusslan har funnits i Sverige tidigare, men i augusti hittades den för första gången i de skånska Saxtorpssjöarna. Musslan sprider sig snabbt, dödar andra musslor och kan orsaka skador för miljoner. Nu ska den utrotas – med salt.

Fruktad mussla upptäckt i skånsk sjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den invasiva vandrarmusslan hotar att förändra hela ekosystemet. För att rädda Saxtorpssjöarna har länsstyrelsen i Skåne valt att försöka slå ut musslan – med 200 ton salt. Se mer om länsstyrelsens plan i klippet ovan. Foto: Länsstyrelsen

Idén kändes klockren – att på bästa sändningstid avslöja för TV-publiken hur olika kända trolleritrick gick till. Föga anade SVT-profilen Harald Treutiger vilken vrede hans nya program, som producerades på SVT i Malmö, skulle utlösa bland landets trollkarlar. Nu 30 år senare ber han om ursäkt.

Trettio år efter trolleribråket ber Treutiger om ursäkt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Treutiger i färd med att ”giljotinera” SVT-kollegan Jerker Eriksson – och till höger Carl-Einar Häckner. Se mer om 1993 års uppslitande trolleribråk i videon. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.