Alicja Kończy från Malmö är fast med sin bebis i Polen, Systembolaget har ökat försäljningen och Sara Paulsdotter Hellberg berättar om ökat tryck på kvinnojourerna. Foto: Privat/SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du våra nyheter i veckan, får du en ny chans här. Systembolaget säljer mer i coronatider, Alicja från Malmö är fast i Polen med sin bebis, ökat tryck på kvinnojourer – många tvingas vara hemma med sin förövare.

Både försäljningen av alkohol och antalet kunder på Systembolaget har ökat i hela landet sedan coronakrisen startade.

Systembolaget säljer mer i coronatider

De stängda gränserna i Europa drabbar skåningar som är på resande fot. Alicja åkte till södra Polen för en månad sedan för att hälsa på sin familj i byn Wierbka – en by med 800 invånare. Nu är hon fast med fyra månader gamla dottern Sofia.

Alicja från Malmö är fast i Polen med sin bebis

När människor tillbringar mer tid i sina hem, på grund av coronaviruset, vittnar skånska kvinnojourer om att allt fler söker deras stöd. I Malmö har man nu startat en chatt för att enklare kunna nås av våldsutsatta och oroliga personer.

Ökat tryck på kvinnojourer-Många tvingas vara hemma med sin förövare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.