Det här hänt i Skåne den senaste veckan. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan får du en ny chans här: Polisen upplöste stor demonstration i Malmö, Region Skåne drar igång antikroppstester, årets studenter firar på annorlunda sätt och John, 21, låg sex veckor i respirator och måste nu lära sig gå på nytt.

Flera hundra samlades vid Ribersborgsstranden i Malmö i torsdags för att visa solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen. Polisen hade gett tillstånd till manifestationen, men påmint arrangörerna om att det i dessa coronatider finns en gräns på 50 personer när det gäller hur många som får samlas. Det kom många fler och polisen upplöste demonstrationen.

Polisen stoppade demonstranterna

Det har länge rests krav på att Region Skåne ska utöka coronatesterna. Vid veckans presskonferens berättade Ingvar Eliasson som är verksamhetschef för klinisk mikrobiologi att antikroppstester ska dras igång från och med 8 juni.

Regionen drar igång antikroppstester

På Orupssjukhuset utanför Höör tar man emot patienter som tillfrisknat från covid-19 och som behöver rehabilitering. Vi träffade 21-årige John som efter sex veckor i respirator måste lära sig gå igen.

John överlevde sex veckor i respirator

I tre år har de sett fram emot sitt studentfirande. Men för alla som slutar gymnasiet 2020 så blir det väldigt annorlunda jämfört med tidigare år. Vi träffade avgångselever som ville göra det bästa möjliga av situationen och ha roligt även om allt inte är som vanligt.

Studentlycka i skuggan av corona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.