Det här är veckans nyheter i Skåne. Foto: Erika Dahlin Jönsson/TT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan får du en ny chans här: Danska gränsen öppnar för skåningar i helgen, fängelse för rån på avlägsna gårdar, rekordmånga studenter ger högt tryck på studentbostäder, bybor protesterar mot besparingar i Bromölla.

På torsdagen kom ett efterlängtat besked för många skåningar: Danmark öppnar gränsen för de som är folkbokförda i Skåne. Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) är en av dem som jublar.

Danmark öppnar gränsen för skåningar

De tre personer som åtalats för flera rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne, dömdes till fängelse. Domen kommer att överklagas.

Fängelse för gårdsrånare på Österlen

I veckan skickades antagningsbeskeden ut till de som sökt till universiteten runt om i landet. Och det är rekordmånga som vill plugga i höst, vilket gör trycket på studentbostäder extra hårt i  Malmö och Lund.

Högt tryck på studentbostäder – rekordmånga vill plugga i höst

Bromöllas kommunalråd Eric Berntsson (SD) fick i veckan ta emot över 2 000 namnunderskrifter från bybor som protesterar mot besparingsförslag som de menar slår hårt mot landsbygden.

Bybor i protest mot sparförslag i Bromölla: ”Ge fan i landsbygden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.