Tre vargangrepp på tamboskap • Förlorade sin son i en överdos • Strandträngsel orsakade inte smittspridning

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: I norra Skåne har en varg angripit tamboskap vid tre tillfällen, Paula i Örkelljunga förlorade sin son i en överdos och trängseln på stränderna i Skåne orsakade inte någon märkbar smittspridning.

Tre vargangrepp på tre dagar – LRF har ansökte om skyddsjakt

Förra helgen skedde två vargangrepp i norra Skåne och på måndagen upptäcktes ytterligare ett i samma område.

LRF har ansökt om skyddsjakt eftersom de anser att vargen har fått smak på tamboskap. I slutet på veckan kom resultatet från den DNA-analys som Länsstyrelsen gjort. Vargen är inte genetiskt värdefull och under fredagen kom beskedet om skyddsjakt.

Paula förlorade sin 16-årige son i en överdos – ”Jag visste att han skulle dö”

2011 fick Paula Nirvén i Örkelljunga ett samtal. Hennes son hade körts till sjukhuset efter en överdos och avled strax därefter.

Under de senaste fem åren har totalt 88 personer, i åldrarna 15-29 år, i Skåne dött av överdoser. I vår narkotikaserie har vi också berättat att tester av avloppsvattnet i Vellinge visar att mängden cannabis som spolades ut där var dubbelt så stor som snittet för övriga Sverige.

Strandträngsel orsakade inte smittspridning i Skåne

Rapporter om trängsel på stränder och bryggor duggade tätt under sommaren. Många befarade att de ofta knökfulla stränderna i Skåne skulle leda till en våg av coronasmitta.

Men enligt Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, ser det inte ut som att trängseln gav någon märkbar smittspridning.

En dovhjort ser kossorna som sin nya flock – ”När korna byter hage följer dovhjorten efter”

Korna vid Örby ängar, söder om Helsingborg, har fått tillskott i sin hage. En dovhjort har gjort sig hemmastadd i flocken och det verkar inte störa korna det minsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.