Protestlistor mot polisen, Samer ser Sverige som sitt nya hemland fem år efter flyktingkrisen och utökad skyddsjakt på varg. Det är några av veckans nyheter i Skåne. Foto: Mushtak Awad/SVT/Jonas Ekströmer/TT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: I år är det fem år sedan flyktingkrisen. Vi har återsett Samer som kom vandrande till Sverige, skyddsjakten på varg utökas efter nytt fårangrepp och minst en av Hörbys chefer nakenbadade bland personal på kommunal konferens.

Det har varit två nya vargattacker i nordöstra Skåne under veckan, den ena vid Arkelstorp och den andra vid Näsum. I onsdags kom beskedet att länsstyrelsen utökar området för skyddsjakt. Och samtidigt så oroar fårägare i området sig för sina djur.

Utökad skyddsjakt på varg

I år är det fem år sedan den stora flyktingkrisen då hundratusentals flyktingar från framför allt Syrien vandrade genom Europa för att söka asyl. 160 000 personer kom till Sverige. En av dem var Samer Aiyan från Hama i Syrien. Han hade varit på flykt i en månad genom Europa när vi träffade honom då. Nu har vi träffat honom igen för att se vad som hänt.

Så gick det för Samer Aiyan

Minst en chef badade nakna på en konferens som Hörby kommun arrangerade. Flera av de andra deltagarna blev upprörda, men det blir ingen intern utredning om vad som skett.

Politikerna i Hörby agerar inte

Förra veckan berättade vi om Benjamin Antwi som släpades av tåget när han han vägrade att följa med ut för en fördjupad kontroll. Historien väckte starka känslor och tusentals har nu skrivit under en namninsamling som kräver att poliserna utreds och ber om ursäkt.

Tusentals har skrivit under protest mot polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.