Strid om prideflagga, debatt om skolkläder, och storbrand i brandstation – här är veckans nyheter från Skåne. Foto: SVT/TT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Vagnhallen på Hörby brandstation totalförstörd i brand, klädrekommendationer i skolan och strid om prideflaggans vara eller inte vara.

På torsdagsmorgonen så larmades deltidsbrandmännen i Hörby till en väldigt speciell släckning. Det var nämligen deras egen brandstation som brann. Hela vagnhallen blev lågornas rov och även om man lyckades rädda de flesta fordonen så var det mycket annan utrustning som förstördes.

Brand i Hörby brandstation

Strid om prideflaggan i Hörby

Under veckan har det också varit strid om prideflaggans vara eller inte vara på de kommunala flaggstängerna. Först tog de styrande partierna Sverigedemokraterna och Moderaterna fram en ny flaggpolicy som sa att bara Hörby kommuns och den svenska flaggan skulle hissas. Men efter att moderaternas Skåneordförande Lars-Ingvar Ljungman sågat beslutet, så ändrade sig hans partikamrater i Hörby.

Prideflaggan stoppas i Hörby

Moderaterna ändrar sig om prideflaggan

Klädkoder i skolan

Ska det finnas klädkoder i skolan? Ja, säger vissa friskolor. Nej, säger många kommunala. Inom kort ska Jensen Educations skolor i Malmö presentera ett styrdokument för hur eleverna rekommenderas att klä sig. Och det här är en fråga som engagerar.

”Man ska vara hel och ren”

Så här tyckte tittarna i vår chatt

Prisma stals från fyr i Helsingborg

I måndags plockades den 113 år gamla fyren på Råå utanför Helsingborg ner. Fyrens prisma skulle placeras på museum – men redan natten efter så stals det.

Prisma från gammal fyr stulet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.