Har du koll på veckans nyheter i Skåne? Annars får du en ny chans nu! Maya är glad över att kunna fortsätta bära slöja i skolan i Skurup, resandet minskar i coronatider och kommunerna sparar miljoner. Och Gunnar odlar julgranar och tror på goda affärer i år. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Patrik Hedlunds pappa dog uttorkad och med trycksår, nu anmäler han demensboendet. Domstol slår fast att Skurup inte får införa slöjförbud i skolan, Malmö och Helsingborg sparar miljonbelopp på minskat resande i coronatider och julgransodlare tror på goda affärer i år.

Patrik Hedlunds pappa fick covid-19 på demensboendet där han bodde. När han kom in till sjukhuset var han uttorkad, hade trycksår och rasat i vikt. Nu anmäler Patrik boendet för vanvård.

Han anmäler sin pappas demensboende

Slöjförbud stoppas

I veckan slog förvaltningsdomstolen fast att Skurup inte kan införa slöjförbud i skolan. Domstolen menar att beslutet strider mot religionsfriheten som är skyddad i grundlagen. Samtidigt upphävdes ett liknande beslut i Staffanstorp. Kommunledningarna uttryckte sin besvikelse och meddelade att man förmodligen kommer att överklaga. Men Maya som tog på sig slöja i protest mot beslutet är glad.

Slöjförbud stoppas i Skurup och Staffanstorp

Sparade reskostnader för kommuner

Coronapandemin har gjort att kommuner, företag och myndigheter har dragit ner på sitt resande. Skånes två största kommuner Malmö och Helsingborg har tillsammans sparat 24 miljoner kronor i år på minskat resande.

Malmö och Helsingborg sparar tiotals miljoner i resekostnader

Julgransboom i spåren av corona

Det lackar så sakteliga mot jul och i år kommer det bli en jul då vi i större utsträckning firar hemma. Så nu vädrar julgransodlarna morgonluft och tror att det kan bli en riktig boom i år.

– Man vill ju ha det lite trevligt hemma och inte bara tänka på det dystra i samhället, säger Gunnar Göthner som odlar granar utanför Degeberga.

Odlare tror på julgransboom i coronatider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.