Magnus Böklin har lett arbetet som gett Sövdesjön kristallklart vatten, lila tomatljus i Trelleborg orsakar uppståndelse och följ med till ivavården i Lund där personalen räddar liv varje dag. Där har du ett urval av veckans nyheter i Skåne. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Iva vårdar svårt sjuka covidpatienter, Lund överväger att stoppa gymnasieelever från andra kommuner, lila natthimmel väcker uppmärksamhet i Trelleborg och utfiskning skapade ett mirakel i Sövdesjön.

I sju av sjukhussängarna på covid-iva-avdelningen i Lund ligger nedsövda, svårt sjuka patienter. Ljudet av respiratorernas konstgjorda andning är konstant. Följ med och se intensivvården inifrån där personalen räddar liv varje arbetspass.

”Varje pass räddar vi liv”

Mitt i allt mörker kom en riktigt glad nyhet i veckan. Satsningen på att fiska ut vitfisk från Sövdesjön har gett resultat. Siktdjupet har ökat från en till sju meter. Det är så bra att det nästan är ett mirakel.

Miraklet i Sövdesjön

Det finns ett Fritt sök-avtal som innebär att elever från hela Skåne och fyra kommuner i Blekinge har möjlighet att fritt söka gymnasium i hela regionen. Nu funderar Lund på att dra sig ur, eftersom avtalet gör att de egna eleverna riskerar att konkurreras ut.

Lund överväger en ”Luxit”

En lila natthimmel roar och oroar invånarna i Gislövs läge i Trelleborgs kommun. Färgen kommer från en tomatodling som bytt belysning till mer energisnåla LED-lampor. En del tycker att det är vackert, andra är så störda att de kontaktat kommunen.

Lila sken från tomatodling väcker uppståndelse i Trelleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.