Pia Lundblom är hälsa- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, en varg upptäcktes i Ludvigsborg och ”Leyla” skilde sig för tio år sedan men räknas fortfarande som gift i hemlandet Irak. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Skånska patientuppgifter riskerar att hamna i USA, en häktad misstänkt för mutbrott i samband med upphandlingen av Vårdexpressen, ”Leyla” kan fortfarande inte skilja sig enligt islamisk rättstradition och Andreas upptäckte en varg i trädgården.

Inom kort ska Region Skåne börja föra över patientuppgifter till det nya upphandlade amerikanska journalsystemet. Då riskerar känsliga patientuppgifter att lämnas över till amerikanska myndigheter.

”Skånska patientuppgifter riskerar hamna hos myndigheter i USA”

Efter SVT:s granskning: En person häktad för mutbrott

En person häktades under torsdagen misstänkt för grovt givande av muta i samband med upphandlingen av IT-verktyget Vårdexpressen. Ytterligare fyra personer misstänks för  tagande av muta men de är nu släppta efter att ha suttit anhållna.

”Vårdexpressen: En person häktas för grovt givande av muta”

Skild – men får inte gifta om sig

Tio år har gått sedan ”Leyla” skilde sig från sin man enligt svensk lag. Men enligt islamisk rättstradition i hemlandet är hon fortfarande registrerad som gift.

”Efter tio år – hon kan fortfarande inte skilja sig”

Varg i trädgården

Andreas Nilsson i Ludvigsborg upptäckte en varg i sin trädgård när han gick in i köket för att hämta kaffe.

”Andreas upptäckte en varg i villaträdgården.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.