Vanvårdade djur på skånska KRAV-gårdar, timslönga köer till covidtest och nya besked om en HH-förbindelse. Här hittar du ett urval av veckans nyheter. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Timslånga köer för covidtest före Danmarksresa, SVT avslöjade vanvård av djur på Krav-gårdar och Region Skåne vill investera i en ny fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Långa testköer före Danmarksresor

Som vanligt har mycket den här veckan handlat om coronasmittan. Sedan Danmark införde krav på att bland annat pendlare ska kunna visa negativt coronatest för att komma in i landet ringlade köerna långa utanför ett testcenter vid Emporia i Malmö. Många ville göra ett snabbtest och fick vänta flera timmar.

Undantag för skilsmässobarn

Fallet med Maria Sankos 13-årige son som inte får komma hem till Malmö eftersom att han har danskt medborgarskap väckte starka känslor. Sonen bor halva tiden hos sin danske pappa i Danmark och den stängda gränsen gör att han inte får åka hem till sin mamma i Malmö. I veckan förlängde regeringen stängningen av gränsen mot Danmark – men man gör nu ett undantag för barn med skilda föräldrar.

Avslöjande om skånska Krav-gårdar

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i veckan omfattande vanvård av djur på Krav-certifierade gårdar, bland annat i Skåne. Här ska djuren ha det extra bra, men på de besökta gårdarna hittades sjuka, magra och döda djur.

Region Skåne vill investera i HH-förbindelse

En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör har diskuterats länge och i veckan kom nya besked om det som kan bli Skånes andra fasta förbindelse med Danmark. Region Skåne kallade till pressträff och berättade att regionen vill investera i ett bygge som kan starta 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.