Forskarduo i Lund uppfann medicin mot covid, en varg syntes i Höör och 16-årige Dennis drabbades av MIS-C. Foto: SVT / privat

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Forskarduo i Lund uppfann medicin mot covid för 50 år sedan, en ny varg i Skåne syntes utanför Höör och 16-åriga Dennis fick följdsjukdomen MIS-C.

De uppfann medicin mot covid – för 50 år sedan

En vanlig astmamedicin, Pulmicort, har visat sig ge goda resultat även i vården av covidsjuka. Upptäckten hälsas med glädje av två grånade seniorer – forskarduon Ralph Brattsand och Arne Thalén – som uppfann medlet på Lundaföretaget Draco för 50 år sedan.

Ny varg i Skåne – vandrade dagtid i Höör

En ny varg i Skåne syntes i Höörs kommun i veckan. En privatperson var nära att köra på den och länsstyrelsen konstaterar att det nu finns minst tre vargar i Skåne.

Svårt läge för synskadade när SJ stänger kontor

Synskadades Riksförbund är starkt kritiska mot att SJ stänger sina servicekontor i Malmö. För många synskadade är biljettkontoren den enda rimliga lösningen för att köpa biljetter till tågresor.

Dennis, 16, drabbades av ovanliga följdsjukdomen efter covid-19

Dennis Zawilo i Malmö fick covid-19 och klarade sig från att bli allvarligt sjuk. Men en månad efter han tillfrisknat behövde han intensivvård för den ovanliga följdsjukdomen MIS-C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.