Fejkade skilsmässor lurar till sig bidrag, sommargäster har rätt till vaccin och ”mammamoln” syntes över Skåne. Foto: SVT / Tittarbild

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Genom att fejka skilsmässor lurar bidragsfuskare Försäkringskassan, sommargäster i Skåne har rätt till vaccin och ovanliga ”mammamoln” syntes över Skåne.

Fejkade skilsmässor bakom felaktiga miljonutbetalningar

Varje år blir summan på återbetalningskraven till Försäkringskassan högre och högre. Det vanligaste sättet att lura systemet för att få ut mer bidrag genom sitt boende är att fejka en skilsmässa.

Sommargäster kommer till Skåne och blir vaccinerade

Trycket är hårt på vårdcentralerna i Höllviken och Skanör. Många vill bli vaccinerade. Även sommargäster som inte är folkbokförda i kommunen. På vissa platser kan det därför bli vaccinbrist.

– De flyttar hit redan till påsk och är de i rätt ålder får de bli vaccinerade, säger Kerstin Romberg på Näsets läkargrupp.

Personalen rasar mot att Flyktinghälsan stängs

Sedan 2006 har Flyktinghälsan tagit hand om asylsökande och papperslösa. Men till sommaren ska den stängas.

– Jag är så arg att jag kokar, säger sjuksköterskan Åsa Wieslander.

Ovanliga ”mammamoln” över Skåne

Under onsdagen uppenbarade sig så kallade mammamoln över delar av Skåne.

– Man måste ha tur för att få se det här, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.