Läkare varnar för falska covidintyg och sedan onsdagsnatten är E6 avstängd vid Alnarp. Foto: NCC/Trafikverket, Anders Eeg-Olofsson/SVT och Polisen

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan – då får du en ny chans här: Skånska läkare varnar för falska covidintyg, Vombsjöns vatten blir nytt grundvatten och LSS-boende i Hörby har blivit fikarum för 56 000 i månaden.

Intygen ser ut att vara från skånska läkarmottagningar och visar att innehavaren har testat negativt för covid-19. Men det stämmer inte.

Läkare: Jag tycker det här är jätteallvarligt.

Sedan onsdagsnatten är E6 avstängd vid Alnarp. Den sista av de tre motorvägsbroarna över spåren byggs nu om för att järnvägen mellan Lund och Arlöv ska kunna byggas ut.

Enligt trafikverket har det varit mindre trafik än vanligt på omledningsvägaran och E6.

I den så kallade Vombsänkan utanför Veberöd blir Vombsjöns vatten nytt grundvatten – och så småningom dricksvatten i tusentals skåningars kranar.

Professorn: Grundvatten är ett sätt att spara vatten och att flytta vatten i tid

Hörby kommun fortsätter betala dyr hyra för det gamla äldreboendet Önnebo. Kommunalrådet lovade att det skulle bli LSS-boende – men nu har byggnaden blivit ett fikarum för 56 000 kronor i månaden.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) vill inte kommentera att skattepengar varje månad rullar iväg från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.