Vellinge Taxi får bakläxa – saltade räkningarna en gång till

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om att Vellinge Taxi saltat räkningarna för färdtjänst krävde Trelleborgs kommun nya fakturaunderlag. Men även de nya underlagen är felaktiga, visar SVT:s granskning.

Trelleborgs kommuns upphandlingschef hade på onsdagen ett krismöte med Vellinge Taxi. Kommunens tjänstemän hade då granskat de nya fakturaunderlagen under veckorna före jul. Det gjorde också SVT Nyheter som begärt ut handlingarna.

Vid ett snabb genomgång av några hundra av de tiotusentals resorna konstaterades flera fel. Vellinge Taxi har även i de nya underlagen fakturerat kommunen flera gånger för samma resa vid samåkning.

Samma analys gör Trelleborgs kommun.

– Av de resor vi kontrollerat är mer än fem procent felaktiga. Det är absolut för mycket, säger Kristian Silverberg, upphandlingschef i Trelleborgs kommun.

Stora brister i nytt underlag

Mötet med Vellinge Taxi på onsdagen blev kort. Kristian Silverberg meddelade att de hittat stora brister även i det nya underlaget och krävde därför en tredje omgång fakturaunderlag för de tre månaderna som Vellinge Taxi kört färdtjänsten.

– Vi betalar inte några nya fakturor förrän vi har korrekta underlag, säger Kristian Silverberg.

Dessutom vill Trelleborgs kommun ha ersättning för allt arbete som tjänstemännen lagt ner på att kontrollera fakturorna. Det rör sig om ett par arbetsveckor.

– Vi vill ha någon slags kompensation för det arbetet, säger Kristian Silverberg.

”Det är möjligtvis klantigt”

Enligt de nya underlagen har Vellinge Taxi tagit 82.000 kronor för mycket för färdtjänsten under de tre månaderna. Men kostnaden borde vara ännu mindre med tanke på de fel som upptäckts.

Men Kristian Silverberg vill ändå inte beteckna de saltade räkningarna som ett avtalsbrott.

– Vi tycker att det möjligtvis är klantigt. Vi vill ännu inte prata om avtalsbrott.

Det var den 7 december som SVT nyheter avslöjade stora brister i Vellinge Taxis fakturaunderlag för färdtjänst och arbetsresor i Trelleborg. Granskningen visade bland annat att taxibolaget tog betalt för varje person som arbetspendlar  trots att det oftast var samåkning.

SVT Nyheter har kontaktat Vellinge Taxis vd Jörgen Nilsson för en kommentar. Han har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.