Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Scholtz upplevde stora smärtor efter att hon behandlats med kortisoninjektioner. Foto: Abir Shalanti

Vestibulitdrabbade Ebba fick värre smärtor efter läkarens kortisonsprutor

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan togs en läkare ur tjänst efter att ha behandlat drygt 50 vestibulitpatienter med kortisoninjektioner i Skåne. En utav dessa patienter är Ebba Scholtz, som upplevde starka smärtor i underlivet efter sprutorna.

– Det är kränkande att i efterhand ha fått reda på att det inte är en beprövad metod, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

23-åriga Ebba Scholtz minns första gången hon kände av vestibuliten. För tio år sedan kom den brännande smärtan i underlivet. Det dröjde några år innan hon fick en diagnos, och sedan dess har hon prövat på olika behandlingar.

– Smärtan tar över en. Jag kan inte cykla, jag måste undvika vissa kläder och ett sexliv är i stort sett omöjligt att ha. Man blir därför desperat, och är villig att testa vad som helst, säger hon.

Så när hon besökte ungdomsmottagningen i Lund och blev hänvisad till en läkare som frågade om hon kunde tänka sig att testa kortisoninjektioner i underlivet, tvekade hon inte. I april förra året fick hon den första av tre sprutor.

Upplever att det blivit värre efter sprutorna

– Det gjorde obeskrivligt ont i ett dygn. Det var fruktansvärt. Jag berättade för honom om det, men han sade att det skulle gå över.

Men det gjorde det inte.

– Idag är min vestibulit värre än innan. Jag vet inte om det beror på behandlingen, men det är definitivt värre. Jag känner mig kränkt som varit föremål för en behandling som inte är beprövad, säger Ebba Scholtz.

Undrar hur det kunde ta så lång tid att upptäcka

Idag får Ebba hjälp av en sexolog på vulvamottagnignen i Malmö, men hon är besviken över att kortisonbehandlingen hindrade henne från att få vård på en specialistklinik.

– Om det här hade uppdagats tidigare hade jag kanske kunnat förhindra min vestibulit från att bli värre. Jag tycker det är konstigt att primärvården inte märkte vad läkaren gjorde, med tanke på att det står öppet i min journal, säger Ebba Scholtz.

Primärvården utreder händelsen medan läkaren i fråga är tagen ur tjänst. Utredningen visar att är det några patienter som upplever att behandlingen hjälpt, medan andra har känt starka smärtor efter injektionerna.

– Hittills har de flesta önskat ny gynekologisk bedömning, vilket ungdomsmottagningarna kommer att bistå med, skriver Jan Bleckert, chefläkare för Primärvården nordvästra Skåne, i ett mejl till SVT.

SVT Nyheter Skåne har sökt läkaren, som använt kortisoninjektioner, men utan framgång.

Hör Ebba Scholtz berättelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.