Mohamed Qadoura och hans fru Sabriah Hadiri anade aldrig att något kunde vara fel. Foto: Dahlia NajiVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Vi anade aldrig att det kunde vara något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tillslaget mot de misstänkta tv-piraterna i Malmö i går har tusentals kunder drabbats. Utanför en återförsäljare på Möllevången samlades många besvikna.

Det Malmöbaserade företaget som misstänks för brott mot upphovsrätten säljer tv-boxar med stort kanaultbud över hela världen. I går släcktes kanalerna ner efter att polisen gjort ett tillslag mot företaget, något som upprör dem som årligen betalar tusenlappar för kanalutbudet.

– Jag känner mig upprörd. Jag köpte min box för två veckor sedan och nu fungerar den inte. De har lovat dygnetruntservice, men nu svarar ingen, säger Hashem.

Han betalade runt 3.000 kronor för boxen och är en av många kunder som kom till den igenbommade butiken vid Möllevångstorget idag.

Många ville reklamera

Det Malmöbaserade företaget erbjuder omkring 2.000 tv-kanaler till främst arabisktalande kunder i Sverige. Boxen säljs i många butiker i Malmö, bland annat i företagets egen butik som idag var stängd.

Utanför samlades flera personer som tagit med sin tv-boxar för reklamation. Flera personer är frågande och diskuterar vad som hänt utanför butiken.

– Vi har betalat och gjort rätt för oss, vad ska vi göra nu? undrar de.

Misstänkt upphovsrättsbrott

Det var igår som tusentals personer med en ATN-box fick sina tv-kanaler nedsläckta efter att polisen gjrot ett tillslag mot företaget.

Tre män från företaget bakom boxen är anhållna misstänkta för brott mot upphovsrätten.

Mohamed Gazi jobbar i butiken bredvid och även där går snacket. Men Mohamed Gazi är överraskad.

– Han var en bra person som alltid gjorde rätt för sig. Vi blev överraskade när vi hörde vad som hänt, säger han.

– På vintern kommer det bli svårt, då sitter man inne mer. Igår streamade vi kanalera via datorn men det hackar så mycket, säger en vi pratar med.

Ringde runt

Mohamed Qadoura och hans fru Sabriah Hadiri i Malmö har en box.

– Mina barn har en, mina grannar har en, mina vänner har en och vi var alla väldigt överraskade över att boxen igår slutat fungera.

– Många ringde runt till varandra och undrade vad som hade hänt, säger han.

Han menar att alla är överraskade över att företaget misstänks för att ha gjort något olagligt.

– Försäljningen har skett öppet och lagligt, skyltarna har funnits överallt och det är ett känt stort företag. Vi anade aldrig att det kunde vara något fel, säger han.

Viktig nyhetskälla

TV-kanalerna är viktiga för människor med familj och släkt kvar i andra länder. Mohamed Qadoura menar att områden i Mellanöstern bevakas bättre från dessa kanaler som är på plats och är förankrade i området.

– Särskilt när det är krig och oroligheter i Mellanöstern som det är nu behöver vi mycket information. Det är som att ringa ett telefonsamtal och fråga om allt är bra med släkten, säger han.

Han förklarar vidare:

– Varje nyhetskanal har sin politiska färg och rapporterar med olika vinklar. Det är viktigt att ha många för att få många vinklar för ingen är obereonde, säger han.

– Företaget har hamnat i kläm med polisen, men vi som har betalat stora summor för detta, hur gör vi? Vi är pensionärer och två tusen om året är mycket pengar för oss, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet